Franjo Zotti (1872–1947) – etnički poduzetnik: priča o uspjehu jednoga hrvatskog iseljenika

Frances Kraljic Curran

Sažetak


Rad govori o Franji Zottiju, istaknutom hrvatskom brodarskom agentu, bankaru, novinskom uredniku i fraternalističkom vođi u prvoj polovini 20. stoljeća. Vrijeme njegovog života odgovara razdoblju najjače jugoslavenske imigracije u Sjedinjene Države: 1900–1914. i sve do Drugoga svjetskog rata. Poznat kao »kralj Hrvata«, i jedan od najbogatijih članova hrvatske zajednice u Americi, Zottijev je utjecaj zahvatio obje strane američkog kontinenta i Atlantskog oceana.
Franjo Zotti rođen je 1872. u Kotoru. Umro je 1947. u Kaliforniji. Živio je u Sjedinjenim Državama pedeset i osam godina, pedeset i dvije u metropolitanskom području New Yorka. Posljednjih šest godina života proveo je u Los Angelesu, na drugom važnom području hrvatske imigracije, u kraju koji prema nekima nalikuje na dalmatinsku obalu. Od dolaska u New York City godine 1889, do svoje smrti, Zotti je bio aktivan politički i poslovni vođa. Njegov život svjedoči o američkoj socijalnoj mobilnosti i ekscesa u tome.
Svojim djelatnostima Zotti je za sebe osigurao osobni profit, dobitke i status, ali one su isto tako iznijele na vidjelo identitet i postojanje hrvatske imigrantske grupe. Zottijev položaj vođe podržali su ili osporavali njegovi sunarodnjaci. Raznolikost gledišta i samostalno ponašanje postojalo je u hrvatskoj zajednici, pa su imigranti podržali one djelatnosti i poglede koji su odgovarale njihovim potrebama. Franjo Zotti bio je jedan od nekoliko »posrednika« u procesu prilagodbe Hrvata američkom životu. Osobno je profitirao od položaja vodstva u zajednici, no on je također radio da bi uzdigao hrvatsku zajednicu jer je preko nje stjecao moć.

Cijeli tekst:

PDF (English)

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Migracijske i etničke teme / Migration and Ethnic Themes. ISSN 1333-2546; E-ISSN 1848-9184; DOI: 10.11567/met